• Secțiunea „Creștinul și profesia”

    CREȘTINUL ȘI PROFESIA - Nu trebuie să ajungem la biserică pentru a ne pune în aplicare credința, ci o putem face acolo unde petrecem cel mai mult timp: la servici. În Biblie gasim multe exemple - Iosif, un economist si un manager al vremurilor antice, Moise - lider politic, Pavel - un intelectual, Bețaleel și Oholiab - artiști și ingineri, Daniel - om de stat, etc. În această secțiune, publicăm materiale despre credință și profesie, pentru a vă încuraja să trăiți în integritate și profesionalism în meseria dvs.

Un Dumnezeu al excelenței - Interviu cu Cristian Șoimaru, pastor, București

Un Dumnezeu al excelenței - Interviu cu Cristian Șoimaru, pastor, București

Scris în . Publicat în Creștinul și PROFESIA-EDUCAȚIA.

Viața noastră de creștini trebuie să-L reflecte pe Dumnezeul pe care Îl slujim. Văzând Scriptura și Creația, observăm că El este un Dumnezeu al excelenței, al detaliilor. Când citim cartea Leviticul sau Numeri, vedem că Dumnezeu caută meșteri, oameni pricepuți. Cartea Proverbe spune că cine face un lucru bine făcut și e un bun meseriaș, acesta poate sta la masă cu împărații. Sunt niște lucruri din care vedem că Dumnezeu vrea lucruri de calitate

Avem discuția aceasta uneori cu grupa de studenți și le spunem: e bine că nu ți-e este rușine cu Evanghelia, dar dacă tu, ca student, abia treci examenele, tu nu aduci onoare Evangheliei. Asta nu înseamnă că, dacă nu ești student de 10, nu poți să vorbești despre Hristos. Unii spun că nu sunt destul de buni sau nu cunosc destul de multe și trebuie să mai studieze și abia apoi vor face ceva. Dar un principiu biblic e: du-te cu puterea pe care o ai. Trebuie să folosim oportunitățile pe care le avem, chiar dacă nu reușim să facem totul cum ne-ar plăcea dar, în același timp, trebuie să căutăm să creștem. 

Îmi amintesc de îndemnul Apostolului Pavel: „înaintarea ta să fie văzută de toți oamenii.” Nu e vorba doar de înaintare, în sensul apropierii personale de Dumnezeu, ci și în vorbire, purtare, în sfătuire, în toate lucrurile. 

Ca pastor, eu trebuie să încerc să fiu un consilier și un comunicator mai bun. Un muzician trebuie să facă muzica mai de calitate, nu pentru a câștiga bunăvoința lui Dumnezeu sau mântuirea, ci pentru că Dumnezeu ne-a dat totul, iar El merită din partea noastră cel mai bun efort posibil. 

Mai este un factor important aici. Pentru cineva, excelență înseamnă nivelul 8 pe o scară de la 0 la 10 dar, pentru alții, 8 e mediocritate. Avem principiul biblic: „...cui i s-a dat mult, i se va cere mult...” și Dumnezeu ne învață să ne punem talentele în negoț, să le șlefuim. 

Trebuie să căutăm excelența, să facem totul cât mai bine, cu băgare de seamă. Coloseni 3:23 ne spune să facem totul ca pentru Domnul. Dacă, de exemplu, pentru telefonul pe care îl fac, sau un ciocan, o mătură, o carte, un doctorat, o licență, dacă aș avea în minte că fac acel lucru pentru Dumnezeu, atunci la ce nivel aș lucra? Să ne dorim să avem performanță, dar fără să cădem în capcana perfecționismului și a elitismului. Putem fi înalți în așteptări și în calitate, dar fără să cădem în aceste capcane.

Corupția și mita - consecințe spirituale

În cartea Proverbe se vorbește mult despre faptul că Dumnezeu urăște măsura falsă, o „greutate strâmbă”, că El e împotriva celui mândru și a celui corupt, că nedreptatea și corupția - pentru că e același cuvânt - blestemă o țară.

Când ai o țară în care sistemul judecătoresc nu împarte legi după dreptate, ci după șpăgi, deja țara este sub blestem. Când ai guvernanți care iau mită pentru contracte, acel lucru nu e doar o problemă comercială, nu afectează doar PIB-ul României, ci întreg mediul în care oamenii se dezvoltă. De aceea, mulți români pleacă din țară. Cei mai mulți nu vor mari averi, ci o viață decentă, să-și poată construi o casă fără să dea șpăgi la primărie. Sau vor să meargă la un spital când au nevoie și să fie tratați decent. Dar când totul e condiționat de un plic, totul este blestemat, e o formă de robie

Sunt multe versete care vorbesc despre dreptatea lui Dumnezeu, care dorește o cumpănă dreaptă, de faptul că neprihănirea înalță o țară, nu corupția, minciuna și furtul, iar furtul e de mai multe feluri.

Scăderea încrederii în Biserică în România

Am asistat la discuții ale unor sociologi despre scăderea încrederii populației în Biserică. Și ei au păreri diferite. E evident un fenomen de secularizare și unii progresiști mai activiști consideră că valorile creștine sunt învechite și trebuie să scăpăm de ele. 

Pe de altă parte, cu statistica poți demonstra orice. Când administrezi un sondaj, trebuie să ai și întrebări de calibrare sau precizare. Probabil, mulți când aud de Biserică, se referă la Biserica Ortodoxă. Alții se pot referi la o experiență personală, la situații când într-o localitate sau județ e un scandal. E normal ca asta să afecteze încrederea oamenilor. 

Totuși, din sondaje se vede că mulți au așteptări de la Biserică. Vedem și cu ochiul liber că oamenii caută ajutor și sprijin și respectă cutumele diferitelor biserici. Bisericile trebuie să fie aproape de oameni. Societatea românească s-a schimbat mult, și în bine și în rău. Biserica sau segmente din ea s-au adaptat, dar sunt și segmente care nu s-au schimbat. 

Biserica trebuie să rămână puternică pe temelia lui Hristos, pe Evanghelia care nu se schimbă. Dar ce se schimbă e modul în care ea se exprimă și vine în ajutor. Cum ajutăm noi familiile, care petrec din ce în ce mai puțin timp unii cu alții: părinții cu copiii, părinții unii cu alții? 

Biserica trebuie să facă o reucenicizare, ca oamenii să nu mai facă separarea: „Cred în anumite dogme, dar în viața de familie mă descurc, în viața de business supraviețuiesc.” Planul spiritual și valorile creștine trebuie să se regăsească în toate sferele vieții oamenilor. Aici e mult de lucru și e posibil să fie unul dintre motivele pentru îndepărtarea de Biserică.

 revista AOTVMagazin 9 2 WEB Abonează-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tipărit în revista Alfa Omega TV Magazin 9.2 - Creștinul și munca (martie-aprilie 2019). Această revistă se distribuie gratuit.
Abonează-te să o primești acasă

1511 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.