• Secțiunea „Creștinul și Statul”

    CREȘTINUL ȘI STATUL - În contextul taxelor impuse de imperiul roman, Isus spunea să dăm Cezarului ce e al Cezarului. Azi, multe acțiuni ale statului ni se par nedrepte - nepăsare, corupție, impozite, legi ce contravin valorilor noastre. Cum ne raportăm corect la stat, ca creștini? Această secțiune abordează probleme delicate contemporane - administrarea finanțelor, mita și corupția, creștinul și politica, problema emigrației, relațiile inter-etnice, raportarea la istorie/trecut.

Alegeri pentru țară, dar și un moment de decizie pentru fiecare | Tudor Pețan

Alegeri pentru țară, dar și un moment de decizie pentru fiecare | Tudor Pețan

Scris în . Publicat în Creștinul și STATUL.

Încă de la înființare, lucrarea Alfa Omega și-a propus să promoveze valori creștine prin media, nu să facă promovare de doctrine, liste, ideologii, chiar venite din diferite zone confesionale creștine. Tensiunea permanentă ca lucrare de media creștină, cu deschidere interconfesională, între a fi o platformă pentru expresii diferite și între a fi o voce clară, asumată de noi, a existat întotdeauna, cu acutizări în momente de confruntare ideologică sau civică cum ar fi: campaniile electorale, referendumul pentru familie, modificări legislative în sistemul educațional, discuții privind mutarea ambasadei la Ierusalim, momentul Bodnariu, reducerea libertăților religioase și altele.

Am fost întrebați de ce, jurnaliști creștini fiind, nu ne implicăm niciodată mai radical în campaniile electorale, de ce nu oferim spații de emisie și oportunități de exprimare unor candidați creștini aflați pe listele electorale, de ce nu spijinim mai pe față o grupare, un partid declarat creștin.
Avem două răspunsuri, primul pornind de la prevederile legislației audiovizuale din România, referitoare la deținătorii de licență CNA, care prevăd că, dacă un canal de media se implică oficial în campania electorală, trebuie să ofere timp de emisie egal și celorlalți candidați, nu numai celor care simpatizează sau reflectă o dimensiune creștina. Timp de 16 ani, de la pornirea canalului de televiziune pe satelit, Alfa Omega Tv, nu am solicitat niciodată CNA-ului (și probabil nu vom solicita nici în viitor) să fim pe lista canalelor implicate în campania electorală, cu respectarea prevederilor legislației din audio-vizual și cu monitorizările riguroase aferente. Precizez că aceste prevederi legale nu se referă la mediile online, care deocamdată nu sunt sub control CNA, așa cum sunt cele care operează sub o licență CNA.

A doua abordare este mai nuanțată și pornește de la faptul că noi, ca lucrare Alfa Omega, avem foarte clar inclusă în lista de priorități dimensiunea „creștinul și societatea”. Avem numeroase materiale pe site, postări pe Facebook, YouTube, cărți publicate, tematici promovate în revistele noastre Alfa Omega TV Magazin (practic cel puțin jumătate dintre temele revistelor publicate în cei 10 ani de existență vizează acest domeniu al implicării creștinului în toate segmentele societății, în a fi „sare și lumină” acolo unde slujește - inclusiv în domeniul politico/administrativ). Ne concentrăm pe a fi un creștin autentic, relevant, activ... nu numai participant la un serviciu religios de duminica sau de a fi membru al unei bisericii locale. Chiar am accentuat această dimensiune a relevanței fiecărui credincios, dincolo de zidurile bisericii, i-am deranjat chiar pe unii lideri din medii creștine, care fie ne spuneau „în biserica noastră noi Îl predicăm doar pe Isus și El răstignit” (deranjați de teme, resurse, emisiuni sau articole diferite abordate de noi, de exemplu despre viața în afara bisericii, biserica și statul, creștinul autentic, educația, familia, relațiile interpersonale, corupția, abuzul, imoralitatea, etica în viața publică și în afaceri, administrarea finanțelor, integritatea, caracterul, identitatea de cetățean al cerului, dar și al acestei țări - cu responasabilitățile aferente), fie erau/sunt adepții unui lobby politic mai radical prin media creștină.

Am lansat acum câțiva ani o emisiune nouă, chiar pe această direcție, intitulată „Realități și perspective”, în cadrul căreia abordăm săptamanal, din perspectivă creștină, doar aspecte din actualitatea internă și internațională. Am extins emisiunile informative, dimensiunea știrilor, a comentariilor, tocmai pentru a-i provoca pe credincioși să gândească în afara cadrului bisericesc și să înțeleagă vremurile.

Tot în ceea ce privește creștinul și societatea, creștinul implicat în politică, conștientizând importanța celor puși temporar în fruntea comunităților și a țării, facem în permanență și mai ales în înainte de alegeri, mobilizare la rugăciune, mijlocire și lupta spirituală. Cu pârghiile la care avem acces, cu ce avem la îndemână. Rugăciunea este cheia în orice proces electoral. Dumnezeu pune lideri sau schimbă procentaje, sondaje, în funcție de rugăciunile sfinților. În fond, cei care întreabă „eu cu cine votez”, primesc răspunsul în rugăciune. Vom primi și călăuzire cu cine să votăm, „candidatul Domnului”, va fi propulsat, ba chiar El va face în așa fel încât pe parcursul anilor să-i folosească și pe cei necredincioși pentru decizii care duc la împlinirea planului Său.

Personal, prefer în primul rând promovarea la aceste alegeri, și în general pe scena politica romanească, a unor creștini integri, mărturisitori ai credinței în Hristos, membri în orice partid, și nu neapărat candidați provenind din mediul evanghelic. Apoi, în funcție de călăuzirea specifică a fiecăruia și de echipele/listele din teritoriu, nu este de neglijat nici sprijinul în alegeri dat unei forțe politice care are o platformă creștină clară sau elemente doctrinare compatibile cu creștinismul.

Ca un element de specificitate pentru acest an: aceste alegeri sunt mai importante ca oricând. Chiar dacă sunt umbrite de pandemie, de elemente de control, globalizare, de tensiunea finalizării procesului electoral în SUA (care, vrem sau nu, va afecta mersul istoriei și parcursul societății contemporane, inclusiv al României).
Noi, în calitate de creștini cunoscători ai Scripturii, avem un răspuns biblic pentru cei speriați de „scenarii”, „conspirații”. Noi cunoaștem momentul biblic „Babilon”, de globalizare, rebeliune declarată față de Dumnezeu a popoarelor, unicitate a limbii și dorința omului de a fi ca Dumnezeu... și știm decizia de atunci a Domnului.
Apoi, cunoaștem ultimele pagini ale Scripturii care vorbesc despre ceva similar, la scară planetară, despre controlul global, reducerea și anularea libertății de credință, dar și despre marele seceris de dinaintea acestora.
Să facem din aceste alegeri pentru viitorul țării și un moment de decizie și pentru noi, pentru fiecare, o determinare să împlinim mandatul încredințat de Domnul fiecăruia.

Tudor Pețan

Citește un alt articol despre alegeri: https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/statul/3583-vremea-alegerilor-decide-sa-te-rogi-pentru-tara-de-mirela-petan

Relația dintre creștini și stat e abordată și aici:  https://alfaomega.tv/crestinulsisocietatea/statul

705 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.