• Secțiunea „Creștinul și Știința-Tehnologia”

    CREȘTINUL ȘI ȘTIINȚA-TEHNOLOGIA - Azi, media și divertismentul ocupă o parte importantă din viață - Facebook, site-uri de informare, jocuri interactive, Youtube și sute de canale TV. Societatea se schimbă în jurul nostru, ca tehnologie dar și ca mecanism de influențare-manipulare. Suntem noi, ca și creștini, pregătiți? Cum navigăm în această nouă lume digitală, folosind reperele credinței noastre? Ce e absolut în credința noastră, și ce este formă care se poate adapta? Vă provocăm să fiți creștini echilibrați în lumea digitală!

Gândurile și creierul tău - interviu al lui Joyce Meyer cu dr. Caroline Leaf

Scris în . Publicat în Creștinul și ȘTIINȚA-TEHNOLOGIA.

Interviu cu Dr. Caroline Leaf în cadrul emisiunii Bucură-te în fiecare zi, cu Joyce Meyer, emisiune difuzată săptămânal pe canalul Alfa Omega TV. Dr. Caroline Leaf studiază modul în care noi gândim și conexiunea minte-creier de la începutul anilor 1980.


Joyce Meyer - Bucura-te de fiecare zi 799 (Partea 1) - Tu si creierul tau cu Caroline Leaf


Joyce Meyer - Bucura-te de fiecare zi 799 (Partea 2) - Tu si creierul tau cu Caroline Leaf


Când am început cercetările în domeniul învățării, al inteligenței și al creierului, chiar dacă eram o creștină născută din nou de mulți ani, până nu am citit cartea dvs. "Câmpul de bătălie al minții", nu am făcut o legătură directă cu știința. Astfel, aprofundând legătura științifică dintre minte și creier, am descoperit cât de incredibil este Dumnezeu.

Gândurile și creierul

Mulți oameni cred că gândul e ceva abstract și nu poate fi simțit sau atins. Totuși, gândul e ceva real. Când te gândești, tu îți aduni amintiri în creier. Gândurile din creierul tău arată ca niște copaci. Interesant e că un gând bun, bazat pe ceva pozitiv, arată altfel decât unul negativ. Gândurile toxice arată diferit, au mici spini. Procesul e același, dar ele se formează cu combinații chimice diferite.

caroline leaf arbori mentali

Celulele nervoase din creierul tău, locul unde sunt stocate amintirile tale, sunt ca ramurile unui copac. Gândul toxic are mici spini. Alegi combinațiile chimice greșite, și pe memoria ta cresc mici spini, niște săculeți cu substanțe chimice. Se schimbă întreaga componentă electro-magnetică a memoriei! Și asta ne afectează trupul. De fiecare dată când te întorci la acel gând toxic, acei mici spini își vor expulza otrava, adică excesul de substanțe chimice, care va circula prin trupul tău și te va îmbolnăvi. Aceste substanțe chimice urmează o rută precisă. Viața e în sângele tău, așa că ele încep prin a-ți afecta inima, apoi trec la sistemul imunitar.

Din punct de vedere chimic și științific, în corpul tău se duce o adevărată bătălie. Fiecare gând care trece prin minte are un efect chimic incredibil asupra corpului, îți schimbă legăturile neuronale. În patru zile, tu poți schimba rețelele neuronale, începi să iei spinii de pe copaci. Ai nevoie de 21 de zile până să îți formezi o amintire fără spini, iar apoi trebuie să îți formezi o amintire nouă în locul celei vechi.

Unul din principalele lucruri pe care trebuie să le faci ca să elimini spinii este să ierți. În primul rând, trebuie să te pocăiești, să recunoști că ai un gând toxic și să ierți atunci când ai o amintire dureroasă. Trebuie să iei acea situație, să o pui în mâinile lui Dumnezeu și să Îl lași pe El să o rezolve. Când treci prin procesul iertării, și am testat ce se întâmplă când te pocăiești și ierți, atunci structura chimică se schimbă. Acești spini încep efectiv să dispară, pentru că încep să se producă altfel de combinații chimice, care se aseamănă cu dragostea, sau "chimicalele credinței", cum le numesc eu. Când alegi sentimentele care se bazează pe credință: iertarea, pocăința, dragostea, bucuria, roada Duhului Sfânt, acestea, datorită propriei lor combinații chimice, vor circula prin acel copac spinos înlăturând spinii. Astfel, vei începe să construiești noi amintiri în locul celor vechi.

Acestea pot fi versete despre dragostea Tatălui. Îți poți construi amintiri noi în locul celor vechi, dar nu poți construi amintiri bune în locul celor negative. Spinii le vor respinge, așa că întâi trebuie să scapi de spini. Poți face asta prin iertare și pocăință și meditând asupra Cuvântului lui Dumnezeu sau a gândurilor pozitive. Trebuie să construiești ceva nou în locul lucrurilor vechi.

Dacă ai lăsat neatins un spin și te întorci la el, alți spini vor prelua din nou controlul și iar se va înălța acel copac spinos. Înnoirea zilnică a minții e un proces constant de a găsi amintirile toxice și de a rezolva problema lor, de a scăpa de acei spini. Pentru că, atunci când ai un copac cu spini, el va cauza o reacție chimică și stres în trupul tău. Stresul e o reacție chimică față de ce gândim, care are loc în trupul nostru. 87% din bolile de azi sunt pricinuite de gânduri. Ne îmbolnăvim din cauza gândurilor noastre.

Un domeniu în care am făcut cercetări ani de zile este voința liberă. Ea există! Chiar a fost identificată o structură fizică corespunzătoare ei, o poți vedea în creier. Liberul arbitru e cea mai puternică parte a anatomiei umane. Ea ține în totalitate de controlul nostru. În trupul nostru nu se întâmplă nimic fără ca acea zonă să nu dețină controlul, deci fiecare persoană are puterea să aleagă să depășească aceste gânduri toxice. Când vorbim despre a face toate gândurile roabe ascultării de Hristos, e vorba efectiv despre a alege aceste gânduri.

caroline leaf profil

Tipuri de sentimente

Există două tipuri de sentimente: cele bazate pe frică și cele bazate pe credință. Din sentimentele bazate pe frică provin toate lucrurile negative: neiertarea, îndoielile, neliniștea, toate acestea. Sentimentele bazate pe credință sunt: dragostea, bucuria, pacea.

Din punct de vedere chimic, neurologic și electric, trupul nostru a fost creat pentru sentimentele bazate pe credință, nu pentru cele bazate pe frică. Fiecare sentiment pe care îl ai produce o combinație electrico-chimică. Anumite combinații chimice sunt eliberate atunci când ești fericit, bucuros. Pentru asta ai fost creat.

Frica și credința sunt forțe spirituale opuse. Fie că alegi lungimea de undă a fricii, fie a credinței, aceasta va fi transmisă la creierul tău, apoi va trece în alte zone prin cele cinci simțuri de bază. Aceste cinci simțuri fac legătura între lumea externă și cea internă, a minții tale. Toate cele cinci simțuri trec prin creier printr-un fel de stație centrală. Eu numesc locul acesta "fabrica de substanțe chimice" pentru că aici sunt stocate toate substanțele chimice. Apoi, informația este trimisă la toate rețelele existente.

Creierul e de mărimea celor doi pumni. Toată partea exterioară a creierului conține acești copaci, arată ca o pădure. Oamenii de știință îi numesc "copacii magici ai minții", efectiv asta sunt. În timp ce mă ascultați, voi primiți aceste informații, care trec prin creier și apoi sunt transmise într-o zonă anume a creierului. Treceți printr-un proces și creșteți ramuri care să capteze fiecare cuvânt selectat din ceea ce spun. Creierul vostru execută 400 de miliarde de acțiuni pe secundă! Noi suntem conștienți de doar două mii. În noi se face o muncă enormă, dar pe care noi nu o vedem.

creier shutterstock2

Ceea ce se transmite din "fabrica de substanțe chimice" la toate rețelele existente, de la concepție până la moarte, e stocat în acești copaci ai creierului. Deci, în creier există o cantitate enormă de amintiri. Acesta e motivul pentru care ne mirăm uneori de ce ne amintim.

În timp ce asculți, informația primită caută o amintire similară deja existentă. Dacă e o informație negativă, ea va stimula o altă informație toxică, bazată pe frică. Ea se va așeza pe o amintire toxică similară, va crea noi ramuri și va ocupa mai mult loc. Cu cât dai mai mult atenție acelei amintiri, cu atât mai mare se va face. Dacă nu ai făcut rob acest gând, el va intra și va crește spini. Când va intra în creier, va activa acea amintire. Acea amintire toxică existentă va face creierul să secrete combinații chimice nocive.

Ca să construiești o amintire, trebuie să fie secretate anumite combinații chimice. Combinațiile chimice sunt ca un lipici. Ele nu doar ajută la construirea memoriei, ci poartă și sentimentele. Deci, sentimentele sunt purtate în acele mici particule chimice. Orice sentiment este activat, mesajul este trimis înapoi la "fabrica de substanțe chimice" și dacă e un sentiment bazat pe frică, va fi secretată o cantitate greșită de combinații chimice, va fi în exces. Acest exces se va întoarce la creier, ramura va crește și excesul chimic va deveni un spin!

Când amintirea este construită, această informație trece într-un fel de grădină a creierului. Aici se găsește toată memoria. E ca un tub în care toată informația se mișcă înainte și înapoi. În timp ce vorbim chiar acum, toate cuvintele au trecut pe acolo, au fost activate și acum ele plutesc.

Dar în partea frontală a creierului există un punct în care tu faci alegeri. Înainte ca informația să ajungă acolo, chiar dacă tu ai activat un gând toxic existent, Dumnezeu a construit în creierul nostru un punct de control în care tu poți accepta sau respinge acea informație. El spune să ne facem fiecare gând rob și asta chiar se poate, nu e ceva simbolic. Gândul a intrat, totul a fost activat, dar tu încă nu ai construit efectiv o amintire. Tu ai o șansă. ADN-ul te abilitează să iei decizii. Tu iei informația nou intrată, iei informația existentă deja în creier, și atunci bătălia începe. Te vei supune lui Hristos și vei lăsa înăuntru doar ceea ce trebuie sau vei medita asupra lucrurilor negative?

Mai există o altă legătură, o legătură fizică între creier și inimă. Un mesaj merge spre inima ta. Pentru că în inima ta există un mic creier, care are 40000 de neuroni. Mintea sufletului. Aici e conștiința ta, aici e un punct de verificare, aici e integritatea ta. Aici primești sfaturi, aici afli dacă un lucru e bun pentru tine sau nu.

Dacă asculți acest mesaj al inimii, inima ta va secreta substanțe chimice care vor aduce o stare de pace în trupul tău. Dar dacă ignori mesajul inimii, inima ta nu va funcționa cum ar trebui și trupul tău va fi afectat. Se va duce o bătălie la nivelul liberului arbitru. Vei asculta mesajul care spune să faci răul chiar dacă știi că nu ar trebui sau vei asculta mesajul inimii din partea Duhului Sfânt?

Dacă alegi să meditezi la rău, asta va intra în mintea ta, va produce mai mulți spini și te va domina. Ești dominat de ceea ce hrănești mai mult. Vestea bună e că îți poți antrena mintea să facă fiecare gând rob, să respingă informația. Acea informație, orice gând respins va ieși așa cum a intrat și se va transforma în energie-căldură.

creier shutterstock

Era informației, agenda aglomerată și mintea noastră

Se numește sindromul accelerării. Toate aceste alegeri multiple creează un mediu ce duce la un deficit de atenție. Suntem învățați să nu ne concentrăm, să privim lucrurile doar la suprafață, dar creierul nu a fost creat să funcționeze așa. Creierul e creat pentru profunzime, e creat să ia ceva și, așa cum un câine roade un os, el trebuie să roadă o informație până o epuizează.

Societatea ne-a obișnuit să fim bombardați cu lucruri, iar noi ne blocăm, nu pătrundem în profunzime și asta e foarte nesănătos pentru creier. Creierul intră într-o stare toxică, ceea ce e periculos pentru că hrănim lucrurile negative. Neurologic, creierul nostru nu a fost proiectat să funcționeze așa. E bine să ai mai multe alegeri, dar trebuie să înveți să mânuiești cunoștința, trebuie să ne disciplinăm modul de gândire.

Cel mai sănătos și rapid mod în care putem rezolva problema aceasta și să prevenim boli ca Alzheimerul, care caracterizează această societate grăbită și superficială, e să începem să gândim. Trebuie să încetinim ritmul. Orice lucru pe care îl ascultați, ascultați-l cu concentrare.

În creierul nostru există o parte care se numește corpul calos. E partea creierului care unește cele două emisfere ale creierului, care activează procesul gândirii. Am studiat 11 ani aceste lucruri și am descoperit trei elemente esențiale: întreabă, răspunde, discută. Toate procesele neurologice vor începe să decurgă corect dacă îi vei permite corpului calos să facă ce a fost creat - să întrebe, să răspundă și să discute. Dacă faceți aceste trei lucruri, viața voastră se va schimba, pentru așa îți disciplinezi creierul să se concentreze și să unească cele două emisfere și tu vei deveni o persoană profundă, așa cum ai fost creată din punct de vedere neurologic.

Noi nu am fost creați pentru ceva superficial, ci ca să explorăm lucrurile în profunzime. De asemenea, nu am fost creați să putem face orice. Dumnezeu ți-a dat un dar. Chiar dacă ai cunoștințe despre mai multe lucruri, trebuie să lucrezi cu darul care ți-a fost dat. Suntem limitați pentru că facem parte dintr-un puzzle. Darul tău nu are limite, dar nu poți face tot ce ești în stare să faci și invers. Așa ne-a creat Dumnezeu, așa că trebuie să lucrăm cu darul care a fost implantat în structura noastră neurologică.

Un alt lucru incredibil e că atunci când te concentrezi și te bucuri de fiecare zi din viața ta, devii din ce în ce mai inteligent. S-a dovedit științific că joaca și râsul ajută mult la detoxifiere. Toate acestea fac parte din întregul proces: atitudinea, starea minții, starea copacilor neurologici trebuie să fie detoxifiate. Trebuie să fii mulțumit și să ai o atitudine pozitivă pentru că asta va cauza o eliberare de substanțe chimice care te vor ajuta să funcționezi mai sănătos.

Întregul tău sistem nervos se schimbă și inteligența ta crește pentru că inteligența nu are o limită. Tu poți fi atât de inteligent cât vrei să fii, pentru că ai fost creat după asemănarea lui Dumnezeu. El nu a făcut nicio greșeală. El ți-a dat inteligență și a legat-o de un anumit dar pe care ți l-a dat, dar ține de noi și de viața noastră să luăm acel dar și să-l dezvoltăm printr-o gândire profundă.

Campul de batalie al mintii 3DCu acest stil de viață aglomerat, nu-ți poți dezvolta darul. Și exact asta vrea diavolul să ni se întâmple pentru că, o dată ce începem să ne eliberăm inteligența prin aplicarea principiilor lui Dumnezeu și prin a ne bucura de viață, atunci toate substanțele chimice încep să circule și devenim o persoană strălucită.

Dacă ești inteligent, gândești. Dacă gândești, te vei întoarce la Cuvânt și vei fi mai tolerant cu oamenii. Lucrurile negative apar fiindcă că nu-ți folosești mintea corect. În momentul în care începi să-ți folosești mintea în mod corect si gândești profund, toate acestea vor dispărea.

Comandă cartea Câmpul de bătălie al minții de Joyce Meyer, preț 25 lei, la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., 0256.284.913, sau de pe magazinul online. Disponibil si pe DVD!

  Aboneaza-te gratuit la revista AOTV Magazin

Articol tipărit în revista Alfa Omega TV Magazin 8.5 - Provocarea tehnologiei pentru credință și societate (septembrie-octombrie 2018). Această revistă se distribuie gratuit.
Abonează-te să o primești acasă

4748 accesări

Alfa Omega TVSusține publicarea materialelor creștine

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să citiți mai multe articole de acest gen, dați click aici pentru a afla despre modalitățile prin care ne puteți ajuta. Dorim să ajungem la cât mai mulți oameni cu mesajul Evangheliei, dar nu putem face aceasta fără ajutorul vostru! Ajutați-ne financiar să continuăm!

sidebar tvlive
sidebar facebook
sidebar revista
App mobila

Alte informații

Canalul Alfa Omega TV poate fi receptionat gratuit via satelit: Eutelsat E16A, 16 grade Est, Frecventa – 12.717 Mhz, Polarizare Orizontală, Symbol rate - 7500 ks/s, FEC - 3/4, Codare - MPEG-4. Alfa Omega TV Production detine 2 licente de emisie TV pe satelit: canalele Alfa Omega TV si Alfa Omega TV International. SC Alfa Omega TV Production SRL, Str Aurel Pop nr. 8, Timisoara. Reprezentant legal si asociat unic: Petan Tudor. Conducerea societatii: Petan Tudor: director general, coodonator programe; Petan Mirela: director executiv; Mocofan Muguras: director tehnic/dezvoltare.  Cod de conduita profesionala

Aplicația mobilă AO

badge google play badge appstore

 Alfa Omega TV - E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | Tel.:+40 256 284913 | Fax:+40 256 284912

Alfaomega.tv folosește cookies. Info și setări: Politica Cookies. Politica confidențialitate.